torstai 21. huhtikuuta 2011

Kyselty tiskirätin ohje

Noiden tiskirättien ohjetta on muutama kysellyt, joten laitanpas sitten jakoon tämän...Valitse langaksi mieluiten merseroimaton puuvillalanka tai esim. bambulanka. Virkkuukoukun koko kannattaa valita oman käsialan mukaan, toiset virkkaavat löysempää ja toiset tiukempaa vaikka käytössä olisi sama lanka ja sama virkkuukoukku. Itse olen käyttänyt nro:n 3 koukkua.

Yhdestä 50g:n puuvillalankakerästä tulee kaksi tiskirättiä. Valmiin tiskirätin leveys on n.20cm ja pituus ripustuslenkin kera n.19cm.

Virkkaa 16 kjs (ketjusilmukkaa) ja yhdistä renkaaksi. Virkkaa 3 ks (kiinteääsilmukkaa) ja sitten seuraavaan silmukkaan virkkaa samaan kohtaan 3 ks, jatka eteenpäin ja virkkaa 3ks. Olet nyt toisessa reunassa. Tee 1 kjs ja käännä työ. Hyppää ensimmäisen silmukan yli ja virkkaa 8 ks, 1 kjs ja käännä työ. Hyppää jälleen ensimmäisen silmukan yli, virkkaa 3 ks, 3xks samaan silmukkaan, 4 ks ja 1 kjs, käännä työ. Jatka samalla tavalla lisäyksiä keskimmäisessä silmukassa joka toinen kerros kunnes olet tehnyt 16 kertaa lisäyksen, tai tiskirätti on mieleisesi kokoinen.


Viimeinen kerros on nurjanpuolen kerros, jolloin ei siis tehdä lisäystä. Reunassa tee normaalisti 1 kjs, mutta älä käännä työtä, vaan jatka virkkausta tiskirätin reunaa myöden kiinteillä silmukoilla. Kun olet virkannut ensimmäisen reunan ja olet ripustuslenkissä (ketjusilmukat, jotka luotiin alussa), virkkaa jokaiseen kjs:kaan ks kunnes olet lenkin toisella reunalla. Virkkaa sitten tiskirätin toinen reuna kiinteillä silmukoilla, katkaise lanka ja päättele langanpäät huolellisesti. Mitä paremmin piilotat langat tiskirätin lomaan, sitä todennäköisemmin et joudu myöhemmin korjailemaan pilkistäviä langanpäitä :) Suosittelen parsinneulaa tähän hommaan ;)

Tiskirätin voi pestä 60 asteessa normaalin pyykin seassa. Itse tykkään venyttää hieman tiskirättiä kun laitan sen kuivumaan konepesun jälkeen.


Vinkki: Kun perusmalli on hallussa, voit leikitellä väreillä: käytä puuvillakeristä jäljelle jääneet langat raitoihin ;)

7 kommenttia:

 1. Ihana ohje! Oon itse neulonut pari rättiä, mutten ole keksinyt mitään hyvää ja toimivaa mallia. Tämä olisi meille just täydellinen kun oon kauheasti haaveillut sellaisesta jonka voisi ripustaa.

  Kiitos ihanalle SNY:lle! Tykkäsin kaikesta aivan valtavasti!

  VastaaPoista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta ohjeesta! Tätä tulen kokeilemaan ehdottomasti!! Selasin ensikertalaisena blogissasi koko blogin läpi ja pää on taas täynnä uusia ideoita! Tätä se bloggailu on kyllä parhaimmillaan :)

  VastaaPoista
 3. En kyllä pesisi TISKIRÄTTEJÄ pyykkien kanssa pesukoneessa. Miljoonia migrobeja ja bakteereja täynnänsä.Itse ostan kaupasta ohuita Sifonet luutuja ja vaihdan usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi! Kaupasta ostettavat tiskirätit juuri keräävätkin niitä bakteereja. Puuvilla, bambu yms joista nämä ekologiset tiski- ja siivousrätit useimmiten tehdään, ovat luonnostaan sellaisia, joissa bakteerit eivät pysty lisääntymään ja asustelemaan.Tämän takia nämä rätit eivät haise. Käytössä nämä itse tehdyt liinat ovat paljon parempia kuin yksikään kaupasta ostettu ja siksi meidän perheen ehdoton valinta. Itselläni tiskirättejä on tällä hetkellä jo niin monta (ja monenlaista), että pesenkin tiskirätit yleensä esim. keittiöpyyhkeiden kanssa erillään. Jokainen voi pestä rättinsä miten haluaa.

   Makuja on monia, toinen tykkää kaupasta ostettavista ja toinen omatekemistä tiskiräteistä. Ja jokainen valitsee itselleen sopivimman vaihtoehdon :)

   Poista
  2. Niin ja usein meilläkin tiskirätit vaihdetaan ;)

   Poista
 4. Ai, jaa,no ei sitten ole asiantuntijoihin uskomista, tiskirättien suhteen. Eipä sitten ole ihme ,että käsityöblokeissa on aivan mahoton buumi virkata ja neuloa tiskirättejä.Olen myös ahkera neuloja ja virkkaaminen on jo vuosikymmenet ollut "harras harrastus",täytyypä kokeilla tuon blogisi ohjeen mukainen tiskiluutu virkata jo tälle illalle. Tiskiluutu alkaa haisemaan jos sillä kuivaa maitoroiskeet tai happamia jäämiä pöydiltä.Itse pyyin selliset ensin talouspaperiin.EN TARKOITTANUT LOUKATA KETÄÄN KIRJOITUKSELLANI. (viittaus viimeiseen kolmeenriviin vastauskommentissasi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kirjoitustasi ottanutkaan loukkauksena :) Näihin samoihin kysymyksiin ja perusteluihin olen vastannut useasti. Tunnustan myös itse olleeni aiemmin kaupan tiskirättien suuri kannattaja, mutta tosiaan sittemmin paremmaksi todennut nämä omat. Varsinkin lapsiperheessä ehdottomasti paras on tällainen puuvillainen rätti, sillä saa kuivuneetkin ruoat helposti (ja ilman pesuaineitakin) pois pinnoilta ;)

   Poista